Zelf EPDM dakbedekking op een tuinhuis leggen

Zelf EPDM dakbedekking op een tuinhuis leggen

EPDM dakbedekking is een duurzame en efficiënte manier om uw tuinhuis te beschermen tegen de elementen. Het kan echter intimiderend lijken om zelf EPDM dakbedekking te plaatsen. In dit artikel zullen we u stap voor stap door het proces leiden en u laten zien hoe u zelf EPDM dakbedekking op een tuinhuis kunt leggen.

Stap 1: Meet uw dak

Voordat u begint met het aanbrengen van EPDM dakbedekking, moet u de afmetingen van uw dak opmeten. Meet de lengte, breedte en hoogte van uw dak en noteer deze maten. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel randafwerking u nodig heeft.Stap 2: Maak uw dak klaar

Voordat u begint met het plaatsen van de EPDM dakbedekking, moet u ervoor zorgen dat uw dakoppervlak schoon en droog is. Verwijder eventuele vuil, stof en bladeren van het dakoppervlak. Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uitsteken, want deze kunnen de EPDM dakbedekking beschadigen.

Stap 3: Plaats de EPDM dakbedekking

Nu u uw dak heeft voorbereid, kunt u beginnen met het aanbrengen van de EPDM dakbedekking. Rol de dakbedekking uit over het dakoppervlak en zorg ervoor dat het goed uitgelijnd is. Laat de dakbedekking ongeveer 30 minuten liggen, zodat deze kan uitzetten en zich kan aanpassen aan de temperatuur.

Stap 4: Snijd de EPDM dakbedekking op maat

Snijd de EPDM dakbedekking op maat met behulp van een scherp mes. Zorg ervoor dat u de dakbedekking niet te kort snijdt, want dan zal het niet goed passen en kunnen er lekkages ontstaan. Laat ongeveer 10 cm extra aan elke kant over en snijd de overtollige stukken later weg.

Stap 5: Plak de EPDM dakbedekking vast

Breng de contactlijm aan op het dakoppervlak en op de EPDM dakbedekking. Laat de lijm ongeveer 15 minuten drogen voordat u de dakbedekking op het dakoppervlak plakt. Begin bij de ene kant van het dak en werk geleidelijk naar de andere kant toe. Zorg ervoor dat u de dakbedekking goed strak trekt en geen luchtbellen achterlaat.

Stap 6: Snijd de randafwerking op maat

Snijd de randafwerking op maat met behulp van een scherp mes. Zorg ervoor dat u de randafwerking niet te kort snijdt, want dan zal het niet goed passen en kunnen er lekkages ontstaan.

Stap 7: Plak de randafwerking vast

Breng de contactlijm aan op de randafwerking en op het dakoppervlak. Laat de lijm ongeveer 15 minuten drogen voordat u de randafwerking op het dakoppervlak plakt. Begin bij de ene kant van het dak en werk geleidelijk naar de andere kant toe. Zorg ervoor dat u de randafwerking goed strak trekt en geen luchtbellen achterlaat.

Stap 8: Controleer op lekkages

Controleer uw dak op lekkages door water over het dakoppervlak te laten stromen. Kijk of er ergens water naar binnen sijpelt en markeer eventuele lekkages. Repareer eventuele lekkages zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

Het leggen van EPDM dakbedekking op een tuinhuis lijkt misschien een moeilijke taak, maar met de juiste instructies en tools kunt u het zelf doen. Volg de stappen in dit artikel nauwkeurig en u kunt genieten van een waterdicht en duurzaam dak op uw tuinhuis.

FAQs

1. Hoe lang gaat EPDM dakbedekking mee?
EPDM dakbedekking gaat minimaal 40 jaar mee.

2. Is EPDM dakbedekking duurzaam?
Ja, EPDM dakbedekking is een van de meest duurzame dakbedekkingsmaterialen op de markt.

3. Kan ik EPDM dakbedekking zelf installeren?
Ja, u kunt EPDM dakbedekking zelf installeren met de juiste instructies en tools.

4. Hoeveel randafwerking heb ik nodig voor mijn dak?
Het hangt af van de grootte van uw dak. Meet de omtrek van uw dak en voeg 10% toe voor extra randafwerking.

5. Hoe kan ik lekkages repareren?
Repareer lekkages zo snel mogelijk met behulp van EPDM lijm en patchmateriaal.