Wat is EPDM folie nou eigenlijk?

Wat is EPDM folie nou eigenlijk?

EPDM-folie is een synthetisch rubbermateriaal dat vaak wordt gebruikt voor het bedekken van platte of licht hellende daken. Het is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat vele voordelen biedt ten opzichte van traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals bitumen of PVC. In dit artikel gaan we dieper in op wat EPDM-folie is, waarom het zo populair is en hoe het wordt geïnstalleerd.

Wat is EPDM-folie?

EPDM-folie staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer folie en is een synthetisch rubbermateriaal dat wordt gemaakt van aardolie en aardgas. Het heeft uitstekende fysische eigenschappen, zoals een hoge elasticiteit, treksterkte, scheurvastheid en bestendigheid tegen UV-straling, ozon en extreme temperaturen. Dit maakt het materiaal ideaal voor gebruik als dakbedekking.EPDM-folie is verkrijgbaar in verschillende diktes en breedtes en kan worden geleverd in rollen van tot wel 30 meter lang. Het kan worden gebruikt voor het bedekken van platte of licht hellende daken van zowel woningen als commerciële gebouwen.

Waarom is EPDM-folie zo populair?

EPDM-folie is de laatste jaren steeds populairder geworden als dakbedekkingsmateriaal vanwege de vele voordelen die het biedt ten opzichte van traditionele materialen zoals bitumen of PVC.

Ten eerste is EPDM-folie zeer duurzaam en gaat het materiaal vele jaren mee zonder dat het hoeft te worden vervangen. In tegenstelling tot bitumen of PVC dat kan barsten, krimpen of uitzetten bij extreme temperaturen, blijft EPDM-folie stabiel en behoudt het zijn elasticiteit en treksterkte.

Ten tweede is EPDM-folie zeer flexibel en kan het zonder problemen over hoeken en randen worden gelegd. Dit maakt het materiaal zeer geschikt voor complexe dakvormen waarbij andere materialen moeilijk te installeren zijn.

Ten derde is EPDM-folie zeer onderhoudsvriendelijk en hoeft het materiaal slechts af en toe te worden gereinigd met een mild reinigingsmiddel en water. Het is bestand tegen de meeste chemicaliën en kan ook worden gecombineerd met groendaksystemen.

Hoe wordt EPDM-folie geïnstalleerd?

EPDM-folie kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de specifieke dakconstructie en de gewenste afwerking. Over het algemeen wordt het materiaal echter vastgezet met behulp van lijm, mechanische bevestiging of ballast.

Bij lijmbevestiging wordt een speciale EPDM-lijm op het dakoppervlak aangebracht en wordt de folie erop gelegd en aangedrukt. Bij mechanische bevestiging worden speciale bevestigingsplaten op het dakoppervlak geschroefd en wordt de folie hieraan vastgemaakt. Bij ballast wordt de folie los op het dakoppervlak gelegd en verzwaard met grind of tegels.

Het is belangrijk om een vakman in te schakelen voor het installeren van EPDM-folie om ervoor te zorgen dat de folie correct wordt geïnstalleerd en er geen lekkages of andere problemen ontstaan.

FAQs

1. Wat zijn de voordelen van EPDM-folie als dakbedekkingsmateriaal?
EPDM-folie is duurzaam, flexibel, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen extreme temperaturen en UV-straling.

2. Hoe lang gaat EPDM-folie mee?
EPDM-folie gaat vele jaren mee zonder dat het hoeft te worden vervangen.

3. Kan EPDM-folie worden gebruikt voor complexe dakvormen?
Ja, EPDM-folie is zeer flexibel en kan zonder problemen over hoeken en randen worden gelegd.

4. Hoe wordt EPDM-folie geïnstalleerd?
EPDM-folie kan worden vastgezet met behulp van lijm, mechanische bevestiging of ballast.

5. Is EPDM-folie geschikt voor groendaksystemen?
Ja, EPDM-folie is bestand tegen de meeste chemicaliën en kan worden gecombineerd met groendaksystemen.

Conclusie

EPDM-folie is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat steeds populairder wordt als dakbedekkingsmateriaal vanwege de vele voordelen die het biedt ten opzichte van traditionele materialen. Het is belangrijk om een vakman in te schakelen voor het installeren van EPDM-folie om ervoor te zorgen dat de folie correct wordt geïnstalleerd en er geen lekkages of andere problemen ontstaan.