Wat is een EPDM dak?

Wat is een EPDM dak?

Een EPDM dak is een soort dakbedekking die gemaakt is van Ethyleen Propyleen Diene Monomeer, ofwel EPDM. EPDM rubber is een duurzaam en slijtvast materiaal dat al jarenlang gebruikt wordt voor dakbedekking. Het materiaal is bestand tegen extreme temperaturen, ultraviolette straling, chemicaliën, invloeden van buitenaf en extreme weersomstandigheden. EPDM dakbedekking is daarom een van de meest veelzijdige en betrouwbare daken op de markt.

Voordelen van EPDM-daken

EPDM dakbedekking heeft tal van voordelen, waaronder:

 • Duurzaamheid: EPDM dakbedekking is zeer duurzaam en kan jarenlang meegaan. Dit betekent dat je minder vaak je dak hoeft te repareren of vervangen.
 • Weerbestendigheid: EPDM rubber is bestand tegen extreme temperaturen, ultraviolette straling, chemicaliën, invloeden van buitenaf en extreme weersomstandigheden.
 • Veelzijdigheid: EPDM dakbedekking kan op verschillende soorten daken worden toegepast, waaronder platte daken, hellende daken, gebogen daken en zelfs daken met een complexe vorm.
 • Gemak: EPDM dakbedekking is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, waardoor het een ideale keuze is voor zowel particuliere als commerciële daken.
 • Kosteneffectiviteit: Doordat EPDM daken langer meegaan, bespaar je op de lange termijn op reparatie- en vervangingskosten.

Installatie van EPDM-daken

EPDM dakbedekking is een van de makkelijkste daken om te installeren. Het materiaal is licht en flexibel, waardoor het eenvoudig over het dakoppervlak kan worden gevouwen. Het materiaal kan worden geïnstalleerd met behulp van lijm, nieten of zelfs zelfklevende folie.

Lijminstallatie

Bij de lijminstallatie wordt een speciale lijm gebruikt om het EPDM-materiaal op het dakoppervlak te bevestigen. De lijm moet eerst in het dakoppervlak worden gewreven voordat het EPDM-materiaal wordt aangebracht. Nadat de lijm is aangebracht, dient het EPDM-materiaal onmiddellijk op het dakoppervlak te worden aangebracht.Nagelinstallatie

Bij de nagelinstallatie worden speciale kunststof nagels gebruikt om het EPDM-materiaal op het dakoppervlak te bevestigen. De nagels moeten worden geplaatst op een afstand van ongeveer 30 cm van elkaar. De nagels moeten zo worden geplaatst dat ze gelijkmatig over het oppervlak worden verdeeld.

Zelfklevende installatie

Bij de zelfklevende installatie wordt een speciale zelfklevende folie gebruikt om het EPDM-materiaal op het dakoppervlak te bevestigen. De folie wordt op dezelfde manier als de lijminstallatie aangebracht. De folie moet eerst in het dakoppervlak worden gewreven voordat het EPDM-materiaal wordt aangebracht. Nadat de folie is aangebracht, dient het EPDM-materiaal onmiddellijk op het dakoppervlak te worden aangebracht.

Onderhoud van EPDM-daken

EPDM dakbedekking is een van de meest betrouwbare daken op de markt. Het materiaal is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig onderhoud nodig. Om het materiaal in goede staat te houden, is het echter wel belangrijk om het regulier te inspecteren.

Visuele inspectie

Visuele inspecties zijn een goede manier om te zien of er schade aan het materiaal is. Tijdens een visuele inspectie wordt het dakoppervlak bekeken op lekkages, scheuren, blaren, verkleuringen, beschadigingen of andere tekenen van schade.

Chemische inspectie

Chemische inspecties zijn een goede manier om te zien of er schade is veroorzaakt door chemicaliën. Tijdens een chemische inspectie worden monsters van het EPDM-materiaal genomen en naar een laboratorium gestuurd om te worden onderzocht op schadelijke chemicaliën.

Reparatie van schade

Als er schade aan het materiaal is, moet het worden gerepareerd. Reparaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van lijm, nieten, zelfklevende folie of zelfs speciale tape.

Conclusie

EPDM dakbedekking is een zeer duurzaam en veelzijdig materiaal dat gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en onderhouden. Het materiaal is bestand tegen extreme temperaturen, ultraviolette straling, chemicaliën, invloeden van buitenaf en extreme weersomstandigheden. Door de lange levensduur en lage onderhoudskosten is EPDM dakbedekking een uitstekende keuze voor zowel particuliere als commerciële daken.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is een EPDM dak?

  Een EPDM dak is een synthetisch rubber dakbedekking dat veel wordt gebruikt voor platte daken. Het is een duurzaam en waterdicht materiaal dat geschikt is voor platte daken van verschillende soorten gebouwen. Het is gemaakt van een synthetisch rubbermateriaal dat bestand is tegen extreme temperaturen en UV-stralen.

 2. Hoe werkt een EPDM dak?

  Een EPDM dak bestaat uit twee lagen: een dikke onderlaag en een dunne bovenlaag. De dikke onderlaag is gemaakt van een synthetisch rubbermateriaal dat waterdicht is en bestand is tegen extreme temperaturen en UV-stralen. De bovenlaag is een polymeer- of bitumineuze coating die beschermt tegen veroudering en schade. Samen vormen deze lagen een waterdicht, duurzaam en bestand tegen frequente veranderingen in het weer dakbedekking.

 3. Waarom zou ik kiezen voor een EPDM dak?

  Een EPDM dak is duurzaam, waterdicht en bestand tegen extreme temperaturen en UV-stralen. Het is ook licht van gewicht, waardoor het eenvoudig te installeren is en weinig kost om te onderhouden. Het is ook goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingen, waardoor het een goede optie is voor platte daken van verschillende soorten gebouwen.

 4. Hoe installeer ik een EPDM dak?

  Een EPDM dak kan worden geïnstalleerd door een professionele dakdekker. Het is belangrijk dat het dakoppervlak voorbereid wordt door middel van schoonmaken en inspecteren. Vervolgens wordt de EPDM-folie gelegd en vastgemaakt met lijm of lichte nagels. De naden van de EPDM-folie moeten ook worden afgedicht met een speciale lijm om lekkage te voorkomen.

 5. Hoe onderhoud ik een EPDM dak?

  Een EPDM dak moet jaarlijks worden schoongemaakt en geïnspecteerd. Als er problemen worden geconstateerd, moeten deze worden opgelost voordat er verder schade ontstaat. Het dak moet ook worden beschermd tegen UV-stralen door middel van een speciale coating. Als er grote lekkages worden geconstateerd, moet de EPDM folie worden vervangen.