Waarom geen EPDM dakbedekking?

Waarom geen EPDM dakbedekking?

In de bouwwereld is EPDM dakbedekking (ethylene propylene diene monomer) een veelgebruikt materiaal voor het bedekken van daken. Het is een synthetisch rubber dat bekend staat om de duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtheid. Hoewel EPDM een populaire keuze is voor dakbedekking, zijn er een aantal redenen waarom het misschien niet de beste optie is. In deze blog zullen we de voordelen en nadelen van EPDM dakbedekking bespreken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van uw dakbedekking.

Voordelen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft veel voordelen, waaronder:

 • Duurzaamheid: EPDM is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden, chemische stoffen en ultraviolette straling.
 • Flexibiliteit: EPDM is flexibel en kan worden gevormd om te passen bij verschillende dakvormen.
 • Onderhoudsvriendelijk: EPDM is onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te reinigen, wat betekent dat het minder tijd kost om het schoon te houden.
 • Kosteneffectief: EPDM is een kosteneffectieve optie voor dakbedekking.
 • Waterdicht: EPDM is waterdicht en biedt uitstekende bescherming tegen water- en weersinvloeden.

Nadelen van EPDM dakbedekking

Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van EPDM dakbedekking, zijn er ook een aantal nadelen waar u rekening me moet houden:

 • Kleur: EPDM is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart, waardoor het niet de meest esthetisch plezierige dakbedekking is.
 • Gevoeligheid voor UV-straling: EPDM is gevoelig voor ultraviolette straling, waardoor het in de loop van de tijd kan verkleuren en kan verzwakken.
 • Gewicht: EPDM is relatief zwaar, waardoor het niet geschikt is voor daken met een lage draagkracht.
 • Gevaar voor brand: EPDM heeft een hoge brandgevoeligheid, dus er zijn speciale brandwerende maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de brandveiligheidsnormen.

Alternatieven voor EPDM dakbedekking

Als u op zoek bent naar een alternatief voor EPDM dakbedekking, zijn er een aantal opties waar u uit kunt kiezen.Bitumen

Bitumen dakbedekking is misschien wel het meest populaire alternatief voor EPDM. Het is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van bitumen, een soort asfalt, en andere additieven. Bitumen dakbedekking is waterdicht, flexibel en bestand tegen weersinvloeden, maar het is gevoelig voor ultraviolette straling en kan in de loop van de tijd verkleuren.

POLYVINYLCHLORIDE

PVC dakbedekking (polyvinylchloride) is een andere populaire optie. Het is een sterk en flexibel materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden en zonlicht. Het is ook waterdicht en vuilafstotend, wat betekent dat het gemakkelijk te reinigen is. Een nadeel van PVC dakbedekking is dat het relatief duur is in vergelijking met andere materialen.

Kunststof dakbedekking |

Kunststof dakbedekking is een goedkoper alternatief voor EPDM dakbedekking. Het is een synthetisch materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden en UV-straling. Het is ook licht van gewicht, wat betekent dat het geschikt is voor daken met een lage draagkracht. Een nadeel is dat kunststof dakbedekking gevoelig is voor schade door chemische stoffen.

Conclusie

EPDM dakbedekking is een populair materiaal dat veel voordelen heeft, waaronder duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtheid. Hoewel het materiaal veel voordelen heeft, heeft het ook een aantal nadelen, zoals gevoeligheid voor UV-straling en het feit dat het alleen in de kleur zwart verkrijgbaar is. Als u op zoek bent naar een alternatief voor EPDM dakbedekking, zijn er verschillende opties, waaronder bitumen, PVC en kunststof dakbedekking. Neem de tijd om de voordelen en nadelen van elk materiaal te onderzoeken om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt voor uw dakbedekking.

Veelgestelde vragen

 • Waarom is EPDM dakbedekking duurder? – EPDM dakbedekking is duurder dan andere dakbedekkingsmateriaal omdat het een kwalitatief hoogwaardig materiaal is dat jarenlang meegaat. Het is ook waterdicht, schimmelbestendig en uv-bestendig.
 • Kan EPDM dakbedekking in extreme weersomstandigheden worden gebruikt? – Ja, EPDM dakbedekking is bestand tegen extreme weersomstandigheden en is temperaturen tot -40°C bestendig.
 • Is EPDM dakbedekking gemakkelijk te installeren? – Ja, EPDM dakbedekking is eenvoudig te installeren en vereist geen speciale gereedschappen. Het is ook een goedkopere optie dan andere dakbedekkingen.
 • Is EPDM dakbedekking duurzaam? – Ja, EPDM dakbedekking is duurzaam en kan jarenlang meegaan. Het is waterdicht, schimmelbestendig en UV-bestendig.
 • Moet EPDM dakbedekking worden vervangen als er een lek is? – Ja, als er een lek is in de EPDM dakbedekking dan moet het vervangen worden om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht blijft.