Subsidies en premies dakisolatie 2023

Subsidies en premies dakisolatie 2023

Als we denken aan de energie-efficiëntie van onze huizen, dan is dakisolatie een van de belangrijkste aspecten om in overweging te nemen. Door het dak te isoleren, kan de warmte binnen ons huis worden vastgehouden, waardoor we minder energie hoeven te gebruiken om ons huis te verwarmen. Dit bespaart niet alleen geld, maar het is ook beter voor het milieu. Bovendien kan dakisolatie de waarde van een woning verhogen. Maar wat zijn de subsidiemogelijkheden voor dakisolatie in 2023?

In dit artikel bespreken we de subsidies en premies die beschikbaar zijn voor dakisolatie in 2023. We behandelen belangrijke aspecten, zoals de voorwaarden, de hoogte van de subsidies, en de aanvraagprocedure.

Subsidies voor dakisolatie in 2023In 2023 zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor dakisolatie. Hieronder staan de belangrijkste subsidies:

1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De SEEH-subsidie is bedoeld voor eigenaren van bestaande woningen die energiebesparende maatregelen willen treffen. Hieronder valt ook dakisolatie. De subsidie bedraagt 20% van de kosten van de isolatiemaatregelen, met een maximum van €10.000. Dit betekent dat je bijvoorbeeld €2.000 subsidie kunt krijgen als de kosten van de dakisolatie €10.000 bedragen.

Om voor SEEH-subsidie in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een woning die voor 1995 is gebouwd. Daarnaast moet de woning na de isolatie voldoen aan bepaalde isolatiewaarden voor het dak. Ook moet je minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, bijvoorbeeld naast dakisolatie ook vloerisolatie of spouwmuurisolatie.

2. Subsidie energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS)

De EDS-subsidie is bedoeld voor sportverenigingen die energiebesparende maatregelen willen treffen. Hieronder valt ook dakisolatie. De subsidie bedraagt 30% van de kosten van de isolatiemaatregelen, met een maximum van €125.000.

Om voor EDS-subsidie in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een sportaccommodatie die eigendom is van de gemeente of een non-profitorganisatie. Daarnaast moet de sportaccommodatie na de isolatie voldoen aan bepaalde isolatiewaarden voor het dak.

3. BTW-verlaging op arbeidskosten isolatiewerkzaamheden

In 2023 geldt er een tijdelijke BTW-verlaging op arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden. Het tarief wordt verlaagd van 21% naar 9%. Dit betekent dat je minder hoeft te betalen voor de arbeidskosten bij het isoleren van je dak. Let op: deze BTW-verlaging geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de materiaalkosten.

Premies voor dakisolatie in 2023

Naast subsidies zijn er ook premies beschikbaar voor dakisolatie in 2023. Hieronder staan de belangrijkste premies:

1. Premie netbeheerder

De netbeheerder kan een premie geven voor dakisolatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de netbeheerder en kan variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s. Om voor deze premie in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de woning in Vlaanderen liggen en moet de dakisolatie voldoen aan bepaalde isolatiewaarden.

2. Renovatiepremie

De renovatiepremie is bedoeld voor eigenaren van een woning die 30 jaar of ouder is en die renovatiewerken willen uitvoeren. Hieronder valt ook dakisolatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de inkomenssituatie en kan variëren van 20% tot 30% van de facturen. Het maximumbedrag van de premie is €10.000.

Om voor de renovatiepremie in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de woning in Vlaanderen liggen en moet de dakisolatie voldoen aan bepaalde isolatiewaarden.

3. Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is bedoeld voor eigenaren van een woning die meerdere energiebesparende maatregelen treffen. Hieronder valt ook dakisolatie. De bonus bedraagt tussen de €1.250 en €4.750, afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen dat je treft.

Om voor de totaalrenovatiebonus in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal drie energiebesparende maatregelen treffen, waarvan er minimaal twee uit een bepaalde lijst moeten komen. Daarnaast moet de dakisolatie voldoen aan bepaalde isolatiewaarden.

Aanvraagprocedure

Om in aanmerking te komen voor de subsidies en premies voor dakisolatie in 2023, moet je een aanvraag indienen bij de betreffende instantie. Dit kan bijvoorbeeld bij de netbeheerder, de Vlaamse overheid of de gemeente. Het is belangrijk om je goed te informeren over de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Houd er rekening mee dat sommige subsidies en premies alleen gelden voor bepaalde doelgroepen, zoals sportverenigingen of eigenaren van een woning die ouder is dan 30 jaar.

FAQs

1. Kan ik ook zelf mijn dak isoleren en toch in aanmerking komen voor subsidies?
Ja, dat kan. Zolang je voldoet aan de voorwaarden en de isolatiewaarden van je dak na de isolatie goed zijn, kun je in aanmerking komen voor subsidies.

2. Kan ik meerdere subsidies tegelijk aanvragen?
Ja, dat kan. Het is mogelijk om meerdere subsidies en premies aan te vragen voor dezelfde isolatiemaatregelen.

3. Gelden de subsidies en premies ook voor andere isolatiemaatregelen dan dakisolatie?
Ja, veel subsidies en premies gelden ook voor andere energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

4. Moet ik de aanvraag voor subsidies zelf indienen?
Ja, je moet zelf de aanvraag voor subsidies en premies indienen bij de betreffende instantie.

5. Hoe lang duurt het voordat ik hoor of mijn aanvraag is goedgekeurd?
Dit kan per subsidie en premie verschillen. Houd er rekening mee dat het enkele weken tot enkele maanden kan duren voordat je een reactie krijgt op je aanvraag.

Conclusie

In 2023 zijn er verschillende subsidies en premies beschikbaar voor dakisolatie. Deze subsidies en premies zijn bedoeld om eigenaren van woningen en sportverenigingen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen. Door het dak te isoleren, kan de warmte binnen ons huis worden vastgehouden, waardoor we minder energie hoeven te gebruiken om ons huis te verwarmen. Dit bespaart niet alleen geld, maar het is ook beter voor het milieu. Het is belangrijk om je goed te informeren over de voorwaarden en de aanvraagprocedure om in aanmerking te komen voor de subsidies en premies.