Kan ik EPDM aanbrengen op bitumen dakbedekking?

Kan ik EPDM aanbrengen op bitumen dakbedekking?

Een plat dak is een ideale plek om zonnepanelen te installeren, een dakterras te cre√ęren of een groendak aan te leggen. Maar voordat je begint met het aanleggen van deze dakbedekkingen moet je eerst weten of het mogelijk is om EPDM aan te brengen op een bestaande bitumen dakbedekking. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en beperkingen van het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking.

Wat is EPDM?

EPDM is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor het afdichten van daken, vijvers en gevels. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en flexibiliteit, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen. EPDM is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote oppervlakken.Wat is bitumen?

Bitumen is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen dat wordt gebruikt als dakbedekking. Bitumen heeft een lange levensduur en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het wordt vaak gebruikt voor platte daken en is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen.

Kan ik EPDM aanbrengen op bitumen dakbedekking?

Ja, het is mogelijk om EPDM aan te brengen op een bestaande bitumen dakbedekking. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet altijd de beste optie is. Een bitumen dakbedekking heeft namelijk een andere structuur dan EPDM. Hierdoor kan de hechting tussen de twee materialen niet altijd optimaal zijn, waardoor er kans is op lekkages.

Wanneer is het wel mogelijk om EPDM op bitumen aan te brengen?

Het aanbrengen van EPDM op bitumen is wel mogelijk als de bitumen dakbedekking nog in goede staat verkeert. Dit betekent dat er geen scheuren of beschadigingen aanwezig mogen zijn. Daarnaast moet de bitumen dakbedekking goed schoon en droog zijn voordat je begint met het aanbrengen van EPDM.

Hoe breng ik EPDM aan op bitumen dakbedekking?

Het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking is een precieze klus die je het beste kunt uitbesteden aan een ervaren dakdekker. De dakdekker zal eerst de bitumen dakbedekking grondig reinigen en drogen. Vervolgens wordt er een speciale primer aangebracht, waardoor de EPDM beter hecht op de bitumen dakbedekking. Daarna wordt de EPDM op maat gesneden en aangebracht op het dak. De dakdekker zorgt ervoor dat de EPDM naadloos aansluit op de randen en details van het dak.

Wat zijn de voordelen van het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking?

Het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking heeft verschillende voordelen. Zo zorgt EPDM voor een betere isolatie en verlengt het de levensduur van het dak. Daarnaast is EPDM onderhoudsvriendelijk en heeft het een hogere UV-bestendigheid dan bitumen. Hierdoor blijft de kleur van het dak langer behouden en wordt er minder warmte geabsorbeerd.

FAQs:

1. Is het mogelijk om EPDM op een beschadigde bitumen dakbedekking aan te brengen?
Nee, het is niet mogelijk om EPDM op een beschadigde bitumen dakbedekking aan te brengen. De bitumen dakbedekking moet in goede staat verkeren voordat je begint met het aanbrengen van EPDM.

2. Hoe lang gaat een EPDM dakbedekking mee?
Een EPDM dakbedekking gaat gemiddeld 40 tot 50 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de juiste installatie.

3. Moet ik mijn dak laten isoleren als ik EPDM aanbreng?
Het is aan te raden om je dak te laten isoleren als je EPDM aanbrengt. EPDM heeft namelijk een isolerende werking, waardoor je energie kunt besparen op je stookkosten.

4. Moet ik mijn dak regelmatig onderhouden als ik EPDM aanbreng?
EPDM heeft weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om het dak regelmatig te controleren op beschadigingen en vuil. Laat het dak daarom eens per jaar inspecteren door een ervaren dakdekker.

5. Kan ik zelf EPDM aanbrengen op bitumen dakbedekking?
Het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking is een precieze klus die je het beste kunt uitbesteden aan een ervaren dakdekker. Een dakdekker heeft de juiste kennis en ervaring om het dak op een veilige en professionele manier van EPDM te voorzien.

In conclusie, het is mogelijk om EPDM aan te brengen op een bestaande bitumen dakbedekking, mits de bitumen dakbedekking nog in goede staat verkeert. Het aanbrengen van EPDM op bitumen heeft verschillende voordelen, waaronder een betere isolatie en een langere levensduur van het dak. Laat het aanbrengen van EPDM op bitumen dakbedekking altijd uitvoeren door een ervaren dakdekker om lekkages te voorkomen.