Intensief groendak

Intensief groendak: Een uitgebreide gids

Als je op zoek bent naar een manier om je woning te verduurzamen en tegelijkertijd de levenskwaliteit te verbeteren, dan is een intensief groendak wellicht iets voor jou. In dit artikel gaan we dieper in op wat een intensief groendak is, de voordelen ervan, en hoe je zelf een intensief groendak kunt aanleggen.

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak is een dakbedekkingssysteem waarbij er een volwaardige tuin op het dak wordt aangelegd. Dit type groendak wordt ook wel een dakmoestuin genoemd. Het is een dikker en zwaarder groendaksysteem dan een extensief groendak, omdat er meer grond en beplanting op wordt aangebracht. Een intensief groendak is bedoeld om op te lopen en te gebruiken.Voordelen van een intensief groendak

Er zijn veel voordelen verbonden aan het aanleggen van een intensief groendak. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

1. Verhoogt de levenskwaliteit: Een intensief groendak zorgt voor een groene en natuurlijke omgeving die bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien kan het als ontspanningsruimte fungeren, waardoor het de levenskwaliteit verhoogt.

2. Verbetert de isolatie: Een intensief groendak heeft betere isolerende eigenschappen dan een traditioneel dak. Hierdoor blijft het in de zomer koeler en in de winter warmer.

3. Verlengt de levensduur van het dak: Een intensief groendak biedt bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

4. Verbetert de waterhuishouding: Een intensief groendak kan regenwater opvangen en vasthouden, waardoor de belasting op het riool vermindert.

5. Biedt een habitat voor planten en dieren: Een intensief groendak biedt een habitat voor verschillende planten- en diersoorten, waardoor het bijdraagt aan biodiversiteit.

Hoe leg je een intensief groendak aan?

Een intensief groendak aanleggen is een flinke klus, maar het resultaat is het zeker waard. Hieronder hebben we een stappenplan opgesteld om je op weg te helpen:

1. Controleer of je dak geschikt is: Niet elk dak is geschikt voor een intensief groendak. Het dak moet voldoende draagkracht hebben om het extra gewicht te kunnen dragen. Laat daarom altijd een constructieberekening maken voordat je begint met de aanleg van een intensief groendak.

2. Maak het dak waterdicht: Voordat je begint met de aanleg van het groendak, moet het dak waterdicht worden gemaakt. Dit kan door middel van een speciale dakbedekking, zoals een EPDM-folie.

3. Breng een drainage- en filterlaag aan: Om te voorkomen dat het water blijft staan op het dak, moet er een drainage- en filterlaag worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met een drainageplaat.

4. Breng een substraatlaag aan: De substraatlaag is de laag waarin de planten wortelen. Deze laag moet voldoende voedingsstoffen bevatten. Het substraat kan bestaan uit bijvoorbeeld lavasteen of kokosvezel.

5. Beplant het dak: Kies planten die geschikt zijn voor het dak, zoals sedum, gras, kruiden en groenten. Zorg voor een goede afwisseling tussen verschillende plantensoorten.

6. Onderhoud het groendak: Een intensief groendak vergt meer onderhoud dan een traditioneel dak. Zorg voor voldoende water en meststoffen en verwijder regelmatig onkruid.

FAQs over intensief groendak

1. Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak?

Een intensief groendak is een dikker en zwaarder groendaksysteem dan een extensief groendak, omdat er meer grond en beplanting op wordt aangebracht. Een intensief groendak is bedoeld om op te lopen en te gebruiken.

2. Kan elk dak worden omgebouwd tot een intensief groendak?

Niet elk dak is geschikt voor een intensief groendak. Het dak moet voldoende draagkracht hebben om het extra gewicht te kunnen dragen. Laat daarom altijd een constructieberekening maken voordat je begint met de aanleg van een intensief groendak.

3. Hoeveel kost het aanleggen van een intensief groendak?

De kosten voor het aanleggen van een intensief groendak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de gekozen planten. Houd rekening met een bedrag tussen de €100 en €200 per vierkante meter.

4. Hoeveel onderhoud vergt een intensief groendak?

Een intensief groendak vergt meer onderhoud dan een traditioneel dak. Zorg voor voldoende water en meststoffen en verwijder regelmatig onkruid.

5. Kan een intensief groendak ook op een schuin dak worden aangelegd?

Een intensief groendak kan ook op een schuin dak worden aangelegd, maar dit vergt wel meer expertise en maatwerk. Laat daarom altijd een dakdekker of hovenier met ervaring in intensieve groendaken het werk uitvoeren.

Conclusie

Een intensief groendak is een uitstekende manier om je woning te verduurzamen en tegelijkertijd de levenskwaliteit te verbeteren. Het vergt wel wat werk en investering, maar de voordelen zijn talrijk. Met behulp van dit artikel kun je zelf aan de slag gaan met het aanleggen van een intensief groendak, of je laten adviseren door een professional.