Dakraam plaatsen: prijs & soorten

Dakraam plaatsen: prijs & soorten

Als je een extra bron van natuurlijk licht in je huis wilt creëren, dan is het plaatsen van een dakraam een uitstekende optie. Dakramen kunnen niet alleen de hoeveelheid natuurlijk licht in een kamer vergroten, maar ook de ventilatie verbeteren. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten dakramen die beschikbaar zijn, de prijzen die ermee gepaard gaan en waar je op moet letten bij het kiezen van een dakraam.

Soorten dakramen

Er zijn verschillende soorten dakramen waaruit je kunt kiezen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.1. Tuimeldakramen
Een tuimeldakraam is het meest voorkomende type dakraam. Het is een dakraam dat naar binnen toe opent en vastgezet kan worden in verschillende standen. Het voordeel van een tuimeldakraam is dat het gemakkelijk te bedienen is en dat het geschikt is voor verschillende soorten daken.

2. Uitzetdakramen
Een uitzetdakraam is een dakraam dat naar buiten toe opent. Dit type dakraam is vooral geschikt voor daken met een lage hellingshoek. Het voordeel van een uitzetdakraam is dat het meer ventilatie mogelijk maakt dan een tuimeldakraam.

3. Schuifdakramen
Een schuifdakraam is een dakraam dat horizontaal opent. Dit type dakraam wordt vaak gebruikt in moderne woningen en kan een mooie toevoeging zijn aan een plat dak. Het voordeel van een schuifdakraam is dat het veel licht binnenlaat en dat het gemakkelijk te bedienen is.

4. Dakterrassen
Een dakterras is een groot dakraam dat open kan worden gezet om een dakterras te creëren. Dit type dakraam is vooral geschikt voor platte daken en kan een mooie toevoeging zijn aan een woning.

Prijs van een dakraam

De prijs van een dakraam hangt af van verschillende factoren, waaronder het type dakraam dat je kiest, de grootte van het dakraam en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen kost een dakraam tussen de €400 en €1500, inclusief installatie. Een dakterras is duurder en kan tussen de €3000 en €5000 kosten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dakraam?

Bij het kiezen van een dakraam zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

1. De grootte van het dakraam
De grootte van het dakraam is belangrijk omdat het de hoeveelheid licht bepaalt die binnenkomt. Als je een kleine kamer hebt, dan kan een groot dakraam overweldigend zijn. Als je echter een grote kamer hebt, dan kan een klein dakraam niet genoeg licht binnenlaten.

2. De hellingshoek van het dak
De hellingshoek van het dak is belangrijk omdat het bepaalt welk type dakraam geschikt is. Een tuimeldakraam is bijvoorbeeld geschikt voor daken met een hellingshoek tussen de 15 en 90 graden, terwijl een uitzetdakraam geschikt is voor daken met een hellingshoek tussen de 15 en 55 graden.

3. De isolatiewaarde van het dakraam
De isolatiewaarde van het dakraam is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel warmte er verloren gaat. Een goed geïsoleerd dakraam kan helpen om de energierekening te verlagen en het comfort in huis te verbeteren.

Conclusie

Een dakraam kan een mooie toevoeging zijn aan een woning, maar het is belangrijk om goed na te denken over welk type dakraam het beste bij jouw huis past. De prijs van een dakraam hangt af van verschillende factoren en het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van het dakraam, de hellingshoek van het dak en de isolatiewaarde van het dakraam. Als je overweegt om een dakraam te plaatsen, zorg er dan voor dat je een professional inschakelt om de installatie uit te voeren.

FAQs

1. Hoe lang duurt het om een dakraam te installeren?
De installatietijd van een dakraam is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakraam en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen duurt een installatie tussen de 2 en 4 uur.

2. Is een dakraam geschikt voor elk type dak?
Nee, niet elk type dakraam is geschikt voor elk type dak. Het is belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek van het dak bij het kiezen van een dakraam.

3. Kan ik een dakraam zelf installeren?
Het is mogelijk om een dakraam zelf te installeren, maar het wordt aanbevolen om een professional in te schakelen om de installatie uit te voeren.

4. Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een dakraam?
In sommige gevallen is een vergunning vereist voor het plaatsen van een dakraam. Het is belangrijk om bij de gemeente te informeren of er een vergunning nodig is.

5. Hoe kan ik de isolatiewaarde van een dakraam verbeteren?
De isolatiewaarde van een dakraam kan worden verbeterd door te kiezen voor een dakraam met een hoge isolatiewaarde en door te zorgen voor een goede installatie. Het is ook belangrijk om te zorgen voor goede isolatie rondom het dakraam.