Asbest dak

Asbest Dak: Alles Wat Je Moet Weten

Als je een dak gaat (laten) renoveren of vervangen, is de kans groot dat je te maken krijgt met asbest. Asbest was vroeger namelijk een populair bouwmateriaal vanwege zijn brandwerendheid en isolerende eigenschappen. Helaas weten we nu dat asbest schadelijk is voor de gezondheid en daarom sinds 1993 verboden is in Nederland. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over asbest daken en hoe je er veilig mee omgaat.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die vooral in de natuur voorkomen in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Asbest is opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die vrijkomen als het materiaal beschadigd of bewerkt wordt. Als je deze vezels inademt, kunnen ze zich vastzetten in je longen en op den duur leiden tot asbestose, longkanker of mesothelioom.Waar vind je asbest daken?

Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw, vooral tussen 1945 en 1993. Het werd verwerkt in golfplaten, dakleien, gevelpanelen, vensterbanken, isolatiemateriaal en nog veel meer. In Nederland zijn er naar schatting nog zo’n 120 miljoen vierkante meter aan asbest daken, vooral op boerderijen, schuren en bedrijfspanden.

Waarom moet je asbest daken verwijderen?

Asbest daken zijn gevaarlijk voor de gezondheid omdat ze kunnen afbrokkelen of beschadigd raken door bijvoorbeeld storm of hagel. Als de vezels vrijkomen, kunnen ze zich verspreiden in de lucht en zo ingeademd worden door mens en dier. Ook kan asbest bij brand vrijkomen en zo de omgeving vervuilen. Daarom is het sinds 2024 verplicht om alle asbest daken te verwijderen.

Hoe herken je asbest daken?

Asbest daken zijn niet altijd makkelijk te herkennen omdat ze er hetzelfde uitzien als gewone daken. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je ze kunt herkennen:

– Asbest daken zijn vaak grijs of bruin van kleur en hebben een golf- of leisteenpatroon.
– Asbest daken zijn stugger en harder dan gewone daken.
– Asbest daken hebben vaak een stempel of markering waarop staat dat het om asbest gaat.
– Asbest daken kunnen beschadigd zijn of afbrokkelen, waardoor de vezels vrijkomen.

Hoe verwijder je asbest daken?

Het verwijderen van asbest daken is geen klus die je zomaar zelf kunt doen. Het is namelijk een gevaarlijke en ingewikkelde klus die alleen mag worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven weten precies hoe ze de daken moeten verwijderen en hebben de juiste beschermingsmiddelen en apparatuur om de vezels op te vangen en veilig af te voeren.

Wat zijn de kosten van asbest verwijderen?

De kosten van asbest verwijderen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de klus en de bereikbaarheid van het dak. Gemiddeld kost het verwijderen van een asbest dak tussen de €40 en €70 per vierkante meter. Daarbij komen nog de kosten voor het vervangen van het dak door een nieuw dak.

Hoe ga je veilig om met asbest?

Als je vermoedt dat er asbest in je dak zit, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet zelf te gaan slopen of bewerken. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Het is beter om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen dat de asbest veilig kan verwijderen en afvoeren. Als je toch zelf aan de slag wilt gaan, kun je het beste beschermende kleding dragen en de vezels niet laten vrijkomen.

Conclusie

Asbest daken zijn gevaarlijk voor de gezondheid en moeten daarom worden verwijderd. Het is een klus die alleen mag worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. De kosten van asbest verwijderen zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen behoorlijk oplopen. Als je vermoedt dat er asbest in je dak zit, kun je het beste een gecertificeerd bedrijf inschakelen dat de asbest veilig kan verwijderen en afvoeren.

FAQs

1. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van asbest daken?
Asbest daken kunnen leiden tot asbestose, longkanker of mesothelioom als de vezels ingeademd worden.

2. Wat zijn de kosten van asbest verwijderen?
De kosten van asbest verwijderen zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen behoorlijk oplopen.

3. Mag je zelf asbest daken verwijderen?
Nee, het verwijderen van asbest daken is een gevaarlijke klus die alleen mag worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven.

4. Waarom zijn asbest daken gevaarlijk?
Asbest daken kunnen afbrokkelen of beschadigd raken waardoor de vezels vrijkomen. Als deze vezels ingeademd worden, kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen.

5. Wat zijn de kenmerken van asbest daken?
Asbest daken zijn vaak grijs of bruin van kleur, hebben een golf- of leisteenpatroon, zijn stugger en harder dan gewone daken en kunnen beschadigd zijn of afbrokkelen.